Welterusten Wesley

Geschreven door: Job Voost

Dertien oktober afgelopen jaar. Voor de eerste keer dat ik het me kan herinneren is het Nederlands Elftal niet van de partij op een eindronde. In de kwalificatiereeks moesten we IJsland, Tsjechië en Turkije voor ons laten. Tijdens die reeks kwam ik er eigenlijk pas achter waar al die wedstrijden voor waren. In mijn beleving was het een tiental wedstrijden en tijdens de laatste wedstrijd kwam je er achter dat het Nederlands Elftal zich drie wedstrijden geleden al had geplaatst voor de eindronde. Niet dus. Dit stelletje creativiteitsloze eenheidsworsten bewees ons dat het ook anders kon. Nou, waarvan akte. We hebben het geweten. Wesley Sneijder zei dat hij leeg was, mentaal en fysiek. Ik kan hem alvast vertellen, er staat deze zomer genoeg te gebeuren. Dan zit er maar één ding op: de Belgen aanmoedigen op het EK. Voor de Duitsers juichen zit er waarschijnlijk niet in. Ik zie het nog wel gebeuren dat we allemaal Belgische vlaggetjes in de voortuin gaan ophangen en lekker Belgische biertjes gaan drinken. Het idee dat we ook Duitse vlaggen kunnen ophangen is toch een beetje maf.

Je kunt je ook verheugen op al het moois dat er komende zomer staat te gebeuren. Mooi weer, rokjesdag, mooie vrouwen kijken, bier drinken in Spanje, de Tour de France en de Olympische Spelen in Rio. Niet veel is zeker, maar die laatste twee wel. Om maar even bij de Tour te beginnen. Er moet toch iemand zijn die de wielerwetenschappers van Team Sky kan stoppen. Chris Froome, die 2 van de laatste 3 edities won, moet eens een keer op waarde geklopt gaan worden. Ik moet er niet aan denken om dit jaar weer te kijken naar de grootste wielerwedstrijd van het jaar en dan tot de ontdekking komen dat de spannendste strijd de strijd om de tweede plaats is. Dat Froome tijdens de laatste week al rustig een krantje kan lezen, een kopje koffie kan drinken, een beetje praten met een B-renner van een of andere lokale Franse wielerploeg en in de tussentijd zijn broek kan ophijsen. En dat nog met twee vingers in zijn neus. Letterlijk. Op z’n fiets. En dat allemaal terwijl Alberto Contador en Vincenzo Nibali zich helemaal de pleuris rijden om tweede te worden. Nêh, geen zin in. We hoeven in ieder geval niet met z’n allen als debielen naar Frankrijk af te reizen, want de Alpe d‘Huez zit er niet in. En we hoeven ook niet naar Frankrijk af te reizen om voetbal te kijken. Voor het geval dat je het al weer vergeten was.

Ik dacht dat het een zekerheid is dat de Spelen in Rio komend zomer gaan plaatsvinden. Maar als je daar nog eens over nadenkt, is dat nog niet zo waarschijnlijk. In een land wat in rep en roer is, omdat de president wordt afgezet, zijn de burgers het niet zo eens met de organisatie van de Spelen. Dat was eigenlijk al zo na het afgelopen WK voetbal. Dat de beleidsmakers het geld liever in sport steken dan in pakweg gezondheidszorg en onderwijs, gaat er bij de burgers niet in. Daar valt wel wat voor te zeggen. Maar dat is daar nog niet eens het grootste probleem. Het zal fijn zijn als de stadions op tijd afkomen. Gek genoeg komt een dergelijk nieuwsbericht bij elk groot sportevent langs, maar ook dit jaar wens ik de Braziliaanse bouwvakkers veel succes met het afbouwen van de stadions. Oprecht.

Maar bovenal wens ik onze hoop in bange dagen, Dafne Schippers, veel succes. Tijdens de winterspelen zijn we altijd al verzekerd van een handvol medailles bij het schaatsen. Langzamerhand is het schaatsen op de winterspelen een verkapt NK geworden. En er doen ook nog andere landen mee. Voor de vorm. Tijdens de zomerspelen ligt dat toch anders. Op de meeste atletiek onderdelen maken we geen schijn van kans. Alleen “onze” Dafne. Langzamerhand beginnen we te denken dat ze de medailles op de 100 en 200 meter voor het oprapen heeft. En als ze het niet redt, dan hebben we een nationaal trauma. Maar na een klein beetje nadenken hebben we nog een aantal kanshebbers op medailles. Denk aan Tom Dumoulin. De jonge Limburger op de fiets heeft in de laatste twee grote rondes de leiderstrui even om de schouders mogen hebben. De Tour zal dit jaar ondergeschikt zijn aan de tijdrit in Rio. Zijn specialiteit. En ook in het water kunnen we medailles halen. Het 4x 100 meter zwemkanon onder leiding van Ranomi Kromowidjojo gaat hoe dan ook een gooi doen naar de titel. En dan heb ik het nog niet eens over hockey gehad.

Misschien is het wel eens goed voor de voetballers van het Nederlands Elftal om te zien wat er nog meer in een sportzomer gebeurt. Ook zonder Oranje is en blijft het EK spannend, in de Tour is het Team Sky tegen iedereen en in Rio hebben we zomaar een paar kanshebbers op een medaille. Als Wesley na deze mooie sportzomer nog niet uitgerust is, dan weet ik het ook niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *