Nederland en zijn geweldige scheidsrechters

KNVBBWe roepen het wel vaker in Nederland. Wat mogen we toch blij zijn dat we zo’n beetje het beste scheidsrechterskorps van Europa, misschien wel van de wereld hebben. Eerlijk toegegeven, met Björn Kuipers hebben we ook één van ’s werelds beste scheidsrechters. Maar wat er daarna volgt is een lijst met scheidsrechters waarvan een groot deel nog niet het niveau heeft dat we verwachten. Dit zorgt er niet alleen voor dat mensen zich daar mateloos aan ergeren, maar dat voornamelijk de kleine teams het zwaar te verduren krijgen.

Neem de wedstrijd van Heracles Almelo tegen Feyenoord van afgelopen weekend. Dat het lastig is om in een gigantisch sfeervolle Kuip te fluiten begrijp ik, maar daarvoor ben je opgeleid tot scheidrechter toch? Je moet kunnen presteren onder druk. Scheidsrechter van dienst was Bas Nijhuis, naar mijn mening één van de betere scheidsrechters van Nederland. Maar weer liet hij zich beïnvloeden door een groot stadion, en wat me de laatste tijd opvalt is dat de uitspelende en meestal ‘kleinere’ club hiervan de dupe is. Tegen Heracles was er die vreselijk irritante Michiel Kramer die de hele boel liep op te naaien, Gustafson die het een goed idee vond om Fledderus een elleboog tussen de ribben te geven en nogmaals Kramer die na het tweede doelpunt van Feyenoord besloot om even langs te gaan bij Wout Weghorst en kort daarvoor Ramon Zomer zelfs een rode kaart had aangesmeerd. Maar daar hadden we het niet over.

Ik betrap de scheidsrechters er steeds vaker op dat ze het makkelijker vinden om voor zo’n vol stadion bij Ajax, Feyenoord en PSV voor de thuisploeg te fluiten. Ongelooflijk, maar waar. Dit gebeurt niet alleen bij de scheidsrechters die nog niet zo lang meelopen, maar ook bij gerenommeerde namen als Kuipers, Nijhuis en Van Boekel. Waar wordt een scheidsrechter voor opgeleid bij de KNVB? Om een wedstrijd zo goed mogelijk, neutraal en onpartijdig te fluiten. Wordt het ze tijdens de opleiding niet geleerd om te gaan met een volgepakt stadion? Misschien is de druk ook wel hoog als je in een vol stadion staat te fluiten, maar als je daar niet tegen kan moet je niet gaan fluiten in de Eredivisie.

Menig voetbalsupporter vindt het prachtig dat de ‘traditionele’ top drie op het moment weer in de race is om het kampioenschap. Naar mijn mening steeds maar weer geholpen door de scheidsrechters. Menigeen zal zeggen dat dit onzin is, maar let er maar een keer op tijdens een wedstrijd. Een speler van Ajax, Feyenoord of PSV trekt aan het shirtje van zijn tegenstander. De scheidsrechter fluit, geeft een vrije trap aan de tegenstander. Logisch toch? Probeert de tegenstander dit bij een speler van één van die drie clubs is er een gele kaart voor de speler in kwestie. Dit soort kleine dingen zorgen ervoor dat de grotere club altijd in het voordeel is. En, met een klein beetje cynisme in mijn stem, durf ik best te zeggen dat dit ervoor gezorgd heeft dat de traditionele top drie het op het moment zo goed doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *