´Jabba´, geweldenaar met beperkt zicht

jamiecaven1

Jamie Caven

Stel je voor, je ziet maar met één oog. Alles wordt anders. De dingen die voor anderen vanzelfsprekend zijn, zijn dat voor jou niet. Je moet met één oog erg goed kunnen zien om het enigszins te compenseren. Daarom is het ook extra knap dat Jamie Caven de derde ronde van het WK 2016 heeft gehaald. De darter uit Leicester, ook blind aan één oog, dart al vanaf 2007 voor de PDC en heeft in 1993 het wereldkampioenschap voor de jeugd gewonnen.

Je ziet hem elk jaar weer voorbijkomen op het wereldkampioenschap. De beste man is niet uit het veld te slaan. Op twintigjarige leeftijd werden er zelfs tumoren op zijn alvleesklier ontdekt, deze werden verwijderd en sindsdien moet Caven zich vier maal op een dag een insuline-injectie toedienen.

Iedereen zal nu wel in de gaten hebben dat het leven van Caven niet over rozen gaat. Menigeen zou zich uit het veld laten slaan met beperkingen zoals die van Caven. Dit onderschrijft de wilskracht en het doorzettingsvermogen van de darter. Hij heeft zijn hoofd nooit laten hangen en heeft er veel uren voor getraind om op een geweldig niveau te kunnen darten.

Bij veel darters is een gebrek aan doorzettingsvermogen en wilskracht de grootste valkuil. Bij een Michael van Gerwen of Phil Taylor hoef je er niet aan te twijfelen of ze genoeg doorzettingsvermogen hebben, maar bij de spelers tussen plaats 16 en 32 op de Order of Merit zitten er een groot aantal die op sommige momenten net niet genoeg doen om de top zestien te halen. Natuurlijk zijn er ook spelers die het steeds hoger wordende niveau gewoon niet meer aankunnen, zoals Wes Newton en Andy Hamilton. Laatstgenoemde is misschien wel één van de hardste werkers binnen het circuit, maar hij krijgt zijn niveau niet meer op dat van de voorgaande jaren.

Voor een darter met maar één ´werkend´ oog is het dus gigantisch knap om 22e te staan op de Order of Merit. Dit betekent dat je elke week een goed, constant niveau moet halen, af en toe een toernooi moet winnen en er voor moet zorgen dat je blijft trainen. En Caven blijft trainen, blijft beter worden, en blijft stijgen op de Order of Merit. Een goed resultaat op dit WK kan betekenen dat hij nog verder gaat stijgen. Misschien zit er in de toekomst zelfs een top zestien klassering in voor ‘Jabba’, al zal hij dan wel een aantal goede darters voorbij moeten gaan. Persoonlijk hoop ik dat Caven het goed gaat doen in de volgende rondes, een beter voorbeeld voor beginnende darters is er niet!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *