De echte smaakmakers

Lawrence Lustig/PDC

Lawrence Lustig/PDC

Met de World Matchplay weer op de agenda leek het mij ook weer tijd voor een blog. En nee, dit keer gaan we het niet hebben over Michael van Gerwen, Phil Taylor of Gary Anderson. Deze darters zijn weliswaar absolute wereldtop, maar komen zo vaak in het nieuws dat alles wat je over ze schrijft binnen no-time oud nieuws is.

Gelukkig zijn er genoeg andere darters waarover minder bekend is, terwijl het naar mijn mening de echte smaakmakers zijn binnen het dartwereldje. Ze zorgen voor een benodigd portie humor en zijn echte publiekslievelingen. Niet de kwaliteiten van deze darters staat voorop, maar het vermogen om het publiek te vermaken. Denk aan Zuid-Afrikaan Devon Petersen, die met zijn danspasjes de hele zaal op zijn kop zet. Of Dirk van Duijvenbode, die zo onderhand wereldberoemd is met zijn hardcore opkomst. Dit is de nieuwe generatie, die weet dat je soms iets meer moet doen dan goed darten om het publiek te vermaken. Toch zijn dit niet de smaakmakers die ik bedoel.

Voor mij is het ultiem genieten als er een, met alle respect, oudere darter het podium op komt die de mensen in de zaal en voor de televisie weet te vermaken. Gewoon je pijlen gooien en normaal blijven doen. Geen Peter Wright, die eerst anderhalf uur voor de spiegel moet zitten omdat zijn haren anders niet goed zitten. Nee, ik geniet van een darter als Terry Jenkins, die gewoon zichzelf blijft. Die altijd respect heeft voor andere darters. En nooit, maar dan ook nooit de schuld bij iemand anders zoekt. Denk aan Steve Beaton, die al begon met darten voordat Van Gerwen was geboren. Beaton bleef altijd zichzelf en hield zich bezig met darten, niet met allerlei randzaken. Ook hebben we nog steeds ‘Good Old’ Ronnie Baxter. Een vertrouwd gezicht, hij is er vrijwel elk WK weer bij. Altijd zichzelf gebleven, dat werkt voor hem het best. Daarom geniet ik zo van deze darters. Ze beschikken over een geweldige dosis zelfkennis en weten waar ze goed in zijn.

Ik begrijp dat er in het hedendaagse darten, met steeds meer televisietoernooien over de hele wereld, behoefte is aan meer dan twee mannen die voor een bord pijlen staan te gooien. Je moet ten eerste over een uitzonderlijk talent beschikken. Ten tweede moet je op de één of andere manier ook het publiek zien te vermaken. De echte top van het darten is zo goed dat ze het niet nodig hebben om het publiek op een andere manier te vermaken. De mindere goden richten zich dus steeds vaker tot het vermaken van het publiek. Als dat niet met goed darts lukt, dan maar op een andere manier. Darten wordt steeds meer entertainment, daarom moeten we respect hebben voor de mannen die hier niet in mee gaan en gewoon blijven doen waar ze goed in zijn: pijlen richting een dartbord gooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *